Wat zijn ze mooi en lekker!

15 juni 2017Het zomertruffelseizoen is misschien wel op z’n hoogtepunt nu. Dat is te zien aan de prachtige marmering van de truffels en de onmiskenbare geur die ook doet denken aan eekhoorntjesbrood.

De zomertruffel is de truffel van het volk. Dit komt niet alleen door haar subtiele smaak, maar ook door de zeer toegankelijke prijs. Dit is de periode waarin iedereen kan genieten van ongecompliceerde, maar heerlijke truffelgerechten. Reken voor een truffelpasta bijvoorbeeld op 15 tot 20 gram per persoon.

Na de vondst is een truffel ongeveer twee weken houdbaar, mits op de juiste manier bewaard. Velen kiezen ervoor om de truffel op (risotto)rijst te bewaren. Het nadeel daarvan is dat dit veel smaak uit te truffel trekt omdat rijst super hygroscopisch (vochtopzuigend) is. Beter is het om de truffel gekoeld te bewaren in keukenpapier (wel even dagelijks het papier vernieuwen).

Witte uitslag op de truffel is een natuurlijk verschijnsel dat er eenvoudig afgeborsteld kan worden. Dit wijst overigens op de versheid van de truffel omdat dit allen in de eerste dagen na de vondst voorkomt. 

Invriezen?

In de voorliggende weken is het een goed idee om de zomertruffel (gevacumeerd) in te vriezen omdat de rijping optimaal is met toegankelijke prijzen.bestel hier