image

In juni extra voordelig:

De ‘dikke & de dunne’ onder de olijven

Menig gast ziet het als dat extra gastvrije gebaar bij de borrel: een bakje met wat mooie olijven. Maar naast dit mondvermaakje vervullen olijven natuurlijk ook een volwaardige rol in de mediterrane en Noord-Afrikaanse keukens in allerlei vormen: in wat rustiekere gerechten, maar ook in de hand van de meer verfijnde chef. Soorten zijn er te over in olijvenland en daarom houden we het nu even bij een stevige Spaanse en een kleine (maar zéér fijne) Italiaanse versie, respectievelijk de gordal en die kleine donkere uit de omgeving van het pittoreske Taggia.

Over het kleintje uit Taggia

Deze misschien wel meest verfijnde olijf onder de olijven, de taggiasca-soort (vernoemd naar de plaats Taggia), groeit in Ligurië, de noordwestelijke Italiaanse mediterrane kuststreek, vlakbij Frankrijk. De historie van de olijf op deze plek gaat terug tot de tijd van de heilige Colombano die hier een kloosterorde stichtte rond de zesde eeuw na Christus. Zijn monniken legden terrassen aan voor olijfboomaanplant op de steile hellingen van de Apennijnen. De vaak zeer oude indrukwekkende bomen van de taggiasca-olijf kunnen wel vijftien meter hoog worden. Wij betrekken deze favoriet van verschillende vermaarde chefs van het ambachtelijke familiebedrijf Frantoio Sant’Agatha. Zij hebben hun eigen boomgaarden, plukken zorgvuldig met de hand en staan bekend als een van de beste producenten van Ligurië. De donkerbruin tot paarse olijfjes hebben een unieke complexe smaak met een vlezig mondgevoel. Tip: de taggiasca-olijf wordt in voortreffelijke eigen olie geleverd. Gebruik die olie!

De dikke uit Spanje

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de tamelijk aanwezige gordal-olijf (‘gordo’ betekent zowel dik als vet in het Spaans). De joekels worden met de hand geplukte door een klein familiebedrijf in Andalucia dat zowel teler als producent van tafelolijven is. Na de pluk worden ze op natuurlijke wijze gefermenteerd met alleen een pekel van water met wat zout. Die productie gebeurt in kleine partijen en alles wordt nog met de hand verpakt. Deze gordal doet zijn naam eer aan en is dan ook groot, stevig en sappig, maar is vooral geschikt als tafelolijf vanwege het lage oliegehalte en de aanwezige suikers, maar ook om gevuld te worden.

Vanilla Venture streeft ernaar de beste delicatessengroothandel van Nederland te zijn
door een structurele bijdrage te leveren aan het succes van haar klanten.

VOORWAARDEN

Download de algemene leveringsvoorwaarden van Vanilla Venture.